Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční pondělí

article preview

Od brzkého rána celé dopoledne chodili chasníci po domech, kde byla děvčata. Šlehali je pomlázkami spletenými z vrbového proutí a ozdobenými barevnými stužkami. Za to dostávali odměnou malovaná vejce tzv. "straky". Obvykle šlo o vařená vejce zdobená voskovou technikou a červeně obarvená.
"Na pomlázku chodíli ráno, dopoledne, chasníci..."po červenyjch vyjcích", koleduváli v domech,hde buli divčata; šupáli, šleháli, dynuváli je pomlázkama - dynovačkama, spletenyjma vrbovyjma proutky (nebo teký jínovýma, vobyčejně vosmi), zdobenyjma barevnyjma stužkama. Často dynuváli divčata i ženy, dy šly z kostela. Zlášť mjilyj nevopomíl svú mjilú hodně moc vyšlehát- ha bul teký nejvíc vobdaruvanyj! Kolikrat dostál ženich z lásky v pjeknym šátku celyj vaječník vajíc (červenyjch a strak) - 24 vyjce, ha dobrú mjetanku k tomu. Dál za to divči parádný houvazky nebo kančky, herbávnyj pantl nebo šněruvadlo.Jinak dostávali chlapsí vod divčat pomlázku - maluvaný vyjce, straky, vod hospodyně kúsek mazance nebo iný pečivo. Pomlázku voplatíli chlapsí divčatom dárkem z pouti nebo jermarku."

Na Chodsku dávala děvčata svému ženichovi celou snůšku vajec ve statku za jeden den nebo 24 vajec, což byl celý vaječník. Všechna vajíčka byla červeně obarvená a mezi nimi bylo i několik malovaných "strak". To vše bylo zabaleno v šátku i s kouskem koláče. Mladík si pro to přicházel večer na Boží hod.
Na koledu v tento den chodily i děti.
"Pomlázka bez vajíček - mjiluvání bez hubjiček."


© Eva Bednářová

 

Náhledy fotografií ze složky Velikonoce

 


Poslední fotografie



sledujte nás


Statistiky

Online: 28
Celkem: 478342
Měsíc: 15846
Den: 910